Når UVC sparer på energien og fjerner kemien

I et fælles projekt med Semi Stål, har vi løst opgaven på at erstatte damp og kemi i en senge-og madrasvasketunnel med UVC.

Ideen var at den eksisterende opsætning skulle erstattes af et UVC system der 1-1, kunne fjerne behovet for at anvende damp og kemi til desinfektion, for at sikre en mere energi venlig løsning.

En af de store fordele er at UVC kan tændes og slukkes når det skal bruges, og der intet standby forbrug er da lamperne kan slukkes når der ikke er drift og tændes umiddelbart når der er drift.

Udfordringen bestod i:

  • At kunne montere UVC lamper på en måde der dækker de ønskede emner 360 grader rundt samt under flapper og kanter.
  • At finde lamper der kan tåle at arbejde i det relativt varme og fugtige miljø
  • At lave lamperne energi venlige mellem emnerne og tilpasse styringen af disse til eksisterende forhold.

En del af opgaven var at teste om de ønskede patogen kunne ødelægges med UVC på de ønskede overflader. Dette blev løst med pre-projekter hvor udvalgte patogen blev testet på de aktuelle emner og de lamper som passede til opgaven.

Derefter blev UVC udstyr monteret på en eksisterende enhed og optimere til dette. Der blev lavet tredjepartstest på emnerne for at sikre opnåelse af samme reduktion af patogen som med den damp og kemibaserede teknik.

Testen viste at UVC i den pågældende situation kan erstatte traditionelle energikrævende processer og levere lige så gode resultater med væsentlig lavere energiforbrug.

På den måde kan Semi Stål og Natdis sammen sikre, en besparelse på energiforbrug og undgå problematiske kemikalier på senge- og madrasvaskere, til vores alles gevinst.