Effekten af UVC

Når man bruger UVC til desinfektion er det meget vigtigt, at man bruger den rette dosis UVC. Man skal både kende til patogen, miljø og omgivelser. Her kan du få vigtig viden omkring UVC og hvor du skal passe på.

Terminologi

Når man har en UVC-lampe afgiver den lys med en given effekt. Dette måles i W/m2 eller mW/cm2.

Når lampen lyser på et emne eller en patogen over tid (sekunder) får man en dosis. Dvs. Dosis er effekt x tid i sekunder og betegnes med W x s/m2. Det er det samme som J/m2. Det kan også udtrykkes som mW x s/cm2 som er det samme som mJ/cm2.

Effekten bruges til beregning af hvor længe en given lampe i en given afstand, skal lyse på et patogen for at inaktivere dets DNA/RNA.

 

Effekten af UVC

Kigger man rundt på nettet, kan man let finde tabeller som den herunder, der angiver den dosis der skal til at inaktivere en given % af et bestemt patogen:

I tabellen er oplyst den pågældende mikroorganisme og den nødvendige dosis for at opnå en 90% reduktion: Dette er den korrekte måde at angive effekten, da man herefter har mulighed for at beregne sin lampe type og størrelse, og hvor lang tid den skal være tændt for at opnå denne effekt.

 

Mikroorganisme Dosis UV-lys i J/m2 for at opnå 90% reduktion Mikroorganisme Dosis UV-lys i J/m2 for at opnå 90% reduktion
Bacillus anthracis – Anthrax 45,2 Vibrio comma – Cholera 33,75
Clostridium tetani 130,0 Mucor racemosus A 170,0
Corynebacterium diphtheriae 33,7 Penicillium roqueforti 130,0
Ebertelia typhosa 21,4 Chlorella Vulgaris 130,0
Escherichia coli 30,0 Paramecium 110,0
Listeria Monocytes 45,0 Bacteriophage – E. Coli 26,0
MRSA 32,0 Infectious Hepatitis 58,0
Mycobacterium tuberculosis 62,0 Influenza 34,0
Pseudomonas aeruginosa 55,0 Brewers yeast 33,0
Pseudomonas fluorescens 35,0 Common yeast cake 60,0
Salmonella enteritidis 40,0 Saccharomyces spores 80,0

 

Det vi dog mangler her, er om den pågældende effekt er fundet:

  • I luft
  • På overflader
  • I vand

Der er stor forskel på UVC effekt i de tre situationer, og igen her vil det være leverandørens erfaring og kildemateriale, der kan være afgørende for om man finder den rette dosis.

 

Generel opdeling

  • Generelt kræves den laveste dosis i luft
  • Generelt kræves medium dosis i vand
  • Generel kræves højeste dosis på overflader.

Derfor er det vigtigt, at være opmærksom på hvordan en given dosis er opgjort.

Er der tale om kritiske opgaver, som for eksempel i fødevareproduktion eller farmaceutisk industri kan det være en fordel sammen med leverandøren at teste effekten af UVC enheden.

 

Vi kommer også gerne ud og måler effekten af dit anlæg, ligesom vi altid tilbyder kontrolmåling on-site af vores løsninger.

Kontakt os her