Fjern bakterieproblemer med UVC-lys

Der findes mange forskellige bakterier, og selvom de fleste er harmløse, er enkelte af dem i stand til at fremkalde sygdomme. Dem vil vi gerne uskadeliggøre - og det kan vi gøre med UVC-lys, som er både effektivt og helt fri for kemikalier.

Sådan fjerner vi bakterieproblemer med UVC-lys

Hos NATDIS benytter vi UVC-lys til at fjerne bakterieproblemer sikkert og effektivt. UV-lys er en generel betegnelse for flere bølgelængder, som dækker over UVA, UVB og UVC. Den del af UV-lyset, som kan bruges til desinfektion, er UVC.

UVC-lys virker ved at skade DNA/RNA i cellestrukturen. Når bakterier udsættes for UVC-lyset, ødelægger UVC-fotonerne hydrogenbindingerne i DNA/RNA’et. Det forhindrer cellens evne til at reproducere, og den vil derfor blive inaktiveret og dø.

UVC-lys kan anvendes til at fjerne bakterieproblemer i luft, væsker og på overflader. Vi har forskelligt udstyr til de forskellige formål, som sikrer, at vi fjerner bakterier effektivt.

Læs mere om, hvordan UVC-lys virker her.

 

Hvorfor er det godt at fjerne bakterietrusler med UVC-lys?

En af de helt store fordele ved at bruge UVC-lys til at fjerne bakterieproblemer med er, at vi får en meget effektiv desinfektion helt uden kemi. De fleste desinfektionsmidler indeholder kemi, som belaster naturen og miljøet, og her er UVC-lys en undtagelse.

En anden stor fordel ved UVC-lys er, at det ikke stiller nogen krav til efterbehandling. Vi undgår derfor den udluftningsproces, som er nødvendig, hvis vi gør et rum rent med skrap kemi. I modsætning til de kemiske desinfektionsmidler er UVC-lys kun aktivt, når lampen er tændt, og det er derfor sikkert for mennesker at benytte rummet straks efter, at lampen er slukket.

Læs mere om desinfektion med UV-lys her.

 

Hvor meget UVC-lys skal der til for at fjerne problemer med bakterier?

Når vi skal slå bakterier ihjel med UVC-lys, skal vi først og fremmest finde den rette dosis. Vi angiver altid en dosis i joule pr m² (J/m²), selvom selve lampen udsender lys i form af energi, der måles i watt.

Det betyder i praksis, at en 100 watt UVC-lampe kun udsender 40 watt UVC-lys. Det skal man være opmærksom på, når man skal vælge dosis.

Samtidig er det vigtigt, at man kender den organisme, man skal slå ihjel. Der er nemlig stor forskel på hvor meget UVC-lys, der skal bruges til de forskellige organismer.

Lad os som eksempel tage E. coli. Her skal vi bruge omkring 30 J/m² til at slå 90% af den givne population af E. coli ihjel. Det betyder, at hvis vi har 100 E. coli’er og udsætter dem for 30 joule UVC-lys, dør 90 af dem.

Hvis vi sammenligner med Salmonella, er den lidt sværere at slå ihjel, og vi skal derfor bruge en højere dosis, som er på 40 J/m².

Det vigtigste, når vi skal fjerne bakterier med UVC-lys, er, at lyset kan ramme organismen. Hvis en bakterie er skjult for lyset, kan den nemlig undgå bestråling og dermed overleve. Derfor har vi en lang række udstyr, som passer til forskellige formål, så vi kan sikre en 360° fjernelse af bakterier.

Læs mere om, hvordan vi fjerner virusproblemer med UVC-lys her.

 

Hvorfor kan vi ikke slå alle bakterier ihjel?

Når vi fjerner bakterier, slår vi f.eks. 90%, 99% eller 99,9% ihjel. Men aldrig 100%. Det skyldes, at ingen hygiejnemidler kan fjerne bakterier 100%. Der vil altid være en bakterie, der overlever.

Man kan måske undre sig over, hvorfor vi så ikke konsekvent vælger at slå 99,9% ihjel hver gang – frem for 90%. Her skal vi have in mente, at det bruger en del mere energi at slå 99,9% ihjel end de 90%.

Lad os som eksempel sige, at hvis jeg slår 90% af en given bakterie ihjel med 30 J/m², så skal jeg bruge 60 J/m² for at slå 99% ihjel og 120 J/m² for at slå 99,9% ihjel.

Det handler derfor om at finde det rigtige niveau, som sikrer en høj hygiejne for den enkelte virksomhed. Og det hjælper vi naturligvis gerne med.

Vi baserer vores anbefalinger for desinfektionsgraden på en bred, videnskabelig research i validerede undersøgelser sammenholdt med den viden, vi har fra den lange række valideringer, som vi har været involverede i.

 

Hvilke virksomheder har brug for at fjerne bakterier?

Skadelige bakterier er naturligvis uønskede i alle virksomheder, men i nogle brancher er det essentielt, at de fjernes. Det gør sig især gældende i brancher, der har med følsom produktion at gøre, og som er afhængig af et højt hygiejneniveau.

Fjernelse af bakterieproblemer vha. UVC-lys er derfor særligt relevant for følgende brancher:

  • Fødevareindustrien
  • Pharma
  • Landbrug
  • Køkken
  • Hospital
  • Laboratorie
  • Lager

 

Vi skræddersyr en løsning til dine behov

Vil du gerne sikre en produktion med et højt hygiejneniveau? Så tøv ikke med at kontakte os. Ring til os på +45 22 680 680 eller skriv til os her.

Hos NATDIS gør vi en dyd ud af at levere løsninger, som er tilpasset lige netop dine behov og din virkelighed. Vi har en solid erfaring med en lang række forskellige virksomheder, og vi ved derfor hvilke spørgsmål, vi skal stille for at sikre, at vi kommer omkring de ting, som er vigtige i din proces.

Vi står altid klar til at skræddersy en NATDIS løsning ved hjælp af UVC-lys til lige præcis dine behov og ønsker.

Læs mere om, hvordan vi arbejder her.