Hvad er UV?

Få forklaringen på hvad UV er og hvad du skal være opmærksom på, når vi taler om UV. Hvornår kan UV bruges til at påvise partikler og hvornår kan det luft eller på

UV er kortbølget lys og defineres som lyset mellem 100 og 400 nm. Nm er enheden man beskriver de forskellige bølgelængder for lys i og refererer til bølgelængden i nanometer. 1 nm er 1 x10-9 m.

Området under 400 nm er ikke synligt for mennesker og man kan derfor ikke se UVC lys. Det lys man ser fra en UVC kilde (udladningslampe/led) er et restprodukt der ligger over 400 nm.

 

Opdeling af UV:

  • UVA er lys fra 320-400 nm
  • UVB er lys fra 280-320 nm
  • UVC er lys fra 200-280 nm
  • VUV er lys fra 100-200 nm

UV

 

En af de effekter man oplever, når man bevæger sig fra 400 nm og ned til 100 nm er, at jo kortere bølgelængden er, jo hurtigere bliver lyset stoppet af de molekyler der er i luften, som f.eks. ilt kvælstof mfl.

Dette betyder, at når solen udsender alle disse forskellige bølgelængder er det faktisk kun UVA og UVB der når gennem ozonlaget og atmosfæren, og ned til jordoverfladen. Man regner med, at 90 % af UVA og 5% af UVB når ned til overfladen og intet UVC eller VUV.

 

UV til desinfektion

Når vi arbejder med UV lys til desinfektion, er der flere faktorer man skal være opmærksom på. Allerede fra omkring 300 nm oplever man, at UV lys er skadelig for celler, det er derfor man kan få øjenskader og solforbrænding af UVB lys. Men det er først når vi kommer ned i UVC under 280 nm, at vi har den kraftige effekt på de forskellige patogene (bakterier, vira, gær og skimmelsvampe). Derfor betegnes UVC lys fra 220 nm til 280 nm som ”Germical light”.

Når man arbejder med UVC, er det vigtigt at være opmærksom på, at UVC lys taber sin energi relativ hurtigt fra lampen og ud i et rum. Lyset er heller ikke i stand til at bevæge sig ret langt ind i celler, på grund af bølgelængden og i vand vil der efter relativ kort afstand ikke være ret meget UVC lys tilbage.

Kommer vi ned omkring 220 nm og lavere, vil det udsendte lys blive stoppet meget hurtigt af luftens molekyler. Dette gør det en del sværere at arbejde med, når vi ønsker at eliminere patogene. Derfor bliver de meget lave bølgelængder ofte kun brugt i lukkede systemer.

 

UVC typerne

I dag skelner man indenfor to hovedtyper af UVC, den traditionelle UVC-teknologi der arbejder med lys omkring 260 nm, og FAR UVC på 222 nm, som er en relativ ny teknologi. Denne teknologi er ved at blive undersøgt, som alternativ eller supplerende mulighed for anvendelse af UVC.

Vigtigt er her, at skelne mellem de to teknikker, da de virker på bakterier, virus og svampe på hver deres måde og derfor ikke umiddelbart kan sammenlignes. Dog er begge under UVC-spekteret og er derfor underlagt de samme krav, regler og love for anvendelse.

 

Besøg videohjørnet og lær mere