UVC-lys

UV-lys er en generel betegnelse for flere bølgelængder, som dækker over UVA, UVB og UVC. Den del af UV lyset, som kan bruges til desinfektion, er UVC-lyset. Her kan vi effektivt behandle luft, væske og overflader, og det kan gavne dig og din virksomhed.

UVC-lys er effektiv og naturlig desinfektion

Lys er bølger, og lys kan have forskellige bølgelængder. De forskellige bølgelængder er delt op i nogle intervaller, herunder også det synlige lys, som blandt andet giver os alle de forskellige farver. Nogle bølgelængder kaldes for UV-lys, som står for ultraviolet lys, og de kan bruges til blandt andet at desinficere.

Det er den type UV-lys, der hedder UVC, som bruges til at desinficere. UVC-lys er meget effektivt som desinfektion, og så er det samtidig en både naturlig og miljøvenlig metode.

Du kan læse mere om, hvordan UVC-lys virker her.

Sådan fungerer en UVC-lampe

Når vi skal desinficere med UVC-lys, bruger vi en speciel lampe, som er lavet til formålet. En UVC-lampe består af et rør, som indeholder gas. I den ene ende af røret er der en elektrode, og i den anden ende er der en katode. Lampen fungerer ved, at elektroden og katoden tænder en gnist mellem sig og varmer gassen op, hvorefter lyset tændes.

Skal vi skabe UVC-lys, kræver det dog også, at vi arbejder med temperaturen. Tager vi en UVC-lampe og sætter den direkte i stikkontakten, vil den lyse fint op, men fordi der ikke er noget, der styrer temperaturen i den, vil der ikke komme noget UVC-lys ud. Derfor kommer vores UVC-lamper altid med en ballast/strømforsyning, som styrer lampens funktion. Når vi sætter strøm til vores ballast, tænder pæren op på den måde, som vi har designet den til at gøre. Når vi skal designe pærens funktion, tager vi udgangspunkt i hvilken type pære, der er tale om, og hvor den skal bruges.

Hvilken type pære kan bruges som UVC-lampe?

Hvilken pære, vi skal bruge i en UVC-lampe, kommer bl.a. an på temperaturen i det rum, der skal desinficeres.

De mest almindelige pærer til UVC-lamper er kviksølvpærer, da de er rigtig gode til at arbejde i et temperaturmæssigt normalt miljø, som ligger på omkring 20-30 grader. Kviksølvpæren fungerer ved, at når ballasten tænder lampen op, varmes gassen op, så kviksølvet begynder at fordampe. Når kviksølvet er fordampet, får vi UVC-lys.

Skal vi arbejde i andre temperaturer, vil vi opleve problemer med, at kviksølvet ikke fordamper, som det skal inde i røret, og så får vi ikke det UVC, vi ønsker os. Så skal vi fx arbejde i lavere temperaturer, måske helt ned til minus 10 grader, eller i varmere temperaturer, fx i produktionsrum med op til 80-90 grader, vælger vi i stedet en amalgam pære, som er velegnet til disse temperaturer.

Vi tjekker altid UVC-lampens funktion inden brug

UVC-lampen er bygget op med flere forskellige komponenter, og det er derfor vigtigt, at vi altid tjekker opsætningen, inden vi tager den i brug. Det gør vi på to forskellige måder.

Det første, vi tjekker, er altid, om vores lamper laver ozon. Det er vi nemlig ikke interesserede i, da ozon er skadeligt for mennesker og dyr, og vores lamper bliver ofte brugt steder, hvor mennesker og dyr færdes. For at måle dette bruger vi en ozonmåler, som vi placerer i en kasse sammen med lampen. Hvis der efter et kvarter ikke er nogen målinger, er lampen fri for ozon og klar til at blive brugt.

Den anden ting, vi tester, er, om lampen giver det UVC-lys, som vi forventer. UVC er uden for det synlige område, og vi er derfor nødt til at måle efter med det rette måleudstyr for at være sikre på, at vi får den ønskede dosis.

Få mere information om UVC-lampens funktion i denne video.

Fleksible løsninger med UVC-lys

At benytte lys er en meget fleksibel måde at desinficere på, som kan implementeres så godt som alle steder. Vi har allerede installeret vores skræddersyede løsninger hos en lang række virksomheder af meget forskellig karakter og med meget forskellige udfordringer.

Fælles for dem er, at de har ønsket en effektiv og miljøvenlig måde at desinficere på, og det har de fået.

For nogle virksomheder er den rette løsning en UVC rensestation, der kan rense forskellige genstande, imens andre har brug for en UVC hygiejnesluse, der sikrer adgang fra uren til ren zone. Uanset hvad du har brug for, tager vi udgangspunkt i dine konkrete behov og finder en løsning, der passer til dig og din virksomhed.

Læs mere om, hvad du kan desinficere ved hjælp af UVC-lys her.

Få en skræddersyet løsning til dig

Kunne du godt tænke dig at høre mere om, hvordan din virksomhed kan få gavn af desinfektion med UVC-lys? Så tøv ikke med at kontakte os. Ring til os på +45 22 680 680 eller skriv til os her.

Vi står altid klar til at skræddersy en NATDIS løsning ved hjælp af UVC-lys til lige præcis dine behov og ønsker.