Desinfektion

Desinfektion er en proces, der gør det muligt at dræbe uønskede mikroorganismer. Det betyder, at det, der desinficeres, herefter sikkert kan benyttes uden risiko for infektion. Der findes mange forskellige metoder til desinfektion. De fleste kender til den flydende desinfektion, som normalt laves med klor, sprit eller peroxid. De fleste desinfektionsmidler indeholder kemi, som belaster naturen og miljøet. Derfor bruger vi hos NATDIS naturlig desinfektion, som både kan anvendes til behandling af overflader, væske og luft. Her på siden kan du læse mere om desinfektion, og hvordan vi hos NATDIS bruger UVC-lys som effektivt desinfektionsmiddel.

Naturlig desinfektion

Hos NATDIS er vi fortalere for naturlig desinfektion. Derfor bruger vi UVC-lys til at desinficere væske, luft og overflader.

Når vi bruger UVC-lys korrekt, kan vi få en meget effektiv desinfektion helt uden kemi. Det er tilmed en kontaktfri metode, fordi vi kan desinficere overflader blot ved hjælp af lys.

En anden stor fordel ved UVC-lys er, at det ikke stiller nogen krav til efterbehandling. Hvis vi gør et rum rent med skrap kemi, er vi nødt til at lufte ud bagefter for at sørge for, at luften er ren, frisk og klar til mennesker igen. I modsætning til de kemiske desinfektionsmidler er UVC-lys kun aktivt, når lampen er tændt, og vi kan derfor benytte rummet, så snart lampen er slukket.
 

UVC-desinfektion

For at forstå, hvad UVC er, skal vi først tage et kig på UV-lys. UV-lys er nemlig den generelle betegnelse for flere bølgelængder, som dækker over UVA, UVB og UVC.

UVA og UVB er det, vi oplever, når vi går ud i solen. Disse UV-typer er kun svagt desinficerende i modsætning til den tredje type, UVC, som har en veldokumenteret, desinficerende effekt. Derfor bruger vi UVC til effektiv desinfektion, når vi vil slå bakterier, vira og svampe ihjel.

UVC-lys fungerer ved, at strålerne rammer mikroorganismerne og trænger ind i cellen, så DNA’et eller RNA’et i cellen ødelægges. Det forhindrer cellens evne til at reproducere, og den vil derfor blive inaktiveret og dø.

Bliv klogere på UV-lys her.

 

Desinfektion til ethvert behov

UVC-lys kan bruges som desinfektion i mange forskellige henseender. Herunder kan du blive klogere på, hvordan UVC-lys kan bruges til at desinficere forskellige områder.
 

Desinfektion af overflader

Når overflader bliver rørt af de samme mennesker flere gange, opstår en stor smitterisiko. Derfor er det vigtigt med en effektiv desinfektion, som sørger for, at bakterier ikke spredes.

Desinfektion af overflader er bl.a. relevant i:

  • Renrum og laboratorier
  • Kontorer, møderum og kantiner
  • Transportbånd og pakkelinjer
  • Sluser og indgangsrum.

Læs mere om desinfektion af overflader her.
 

Desinfektion af luft og ventilation

En række mikroorganismer kan sprede sig gennem luften, og det kan give anledning til en række udfordringer for mange virksomheder. Hvis man f.eks. har en fødevareproduktion, er det vigtigt, at man ikke får uren luft ind i lokalet, når man skal håndtere fødevarer.

I den forbindelse kan vi sætte UV-lamper ind i luftkanalen og dermed sikre, at der ikke kommer svampe, bakterier eller lignende ind i produktionen. Hvis du allerede har et ventilationsanlæg, har vi også mulighed for at tilkoble vores desinficerende moduler, så det altid er ren luft, du får ind i lokalerne.

Læs mere om desinfektion af luft her.
 

Desinfektion af væske

UVC-lys er også særligt velegnet til at desinficere væske. Det kan f.eks. være væsker som juice og vand, der skal indtages af slutbrugeren, eller procesvand fra eksempelvis køleanlæg. Alle væsker, som skal være fri for mikroorganismer, kan vi desinficere med UV-lys.

Læs mere om desinficering af væske her.
 

Desinfektion af hænder

I løbet af en dag rører vores hænder ved mange forskellige overflader og genstande. Derfor er god håndhygiejne essentiel, når vi ønsker at stoppe smittespredning.

Hos NATDIS har du mulighed for at leje forskelligt udstyr, der kan styrke din virksomheds håndhygiejne. I den forbindelse bruger vi ikke UVC-lys, men derimod UVA-lys. Selvom lamper med UVA-lys ikke kan bruges til at desinficere, er de et vigtigt værktøj, hvis I gerne vil kontrollere eksempelvis rengøringsrutiner eller forureningskilder.

Træning af håndhygiejne som håndvask eller fordeling af håndsprit er vigtigt for at holde et højt niveau af hygiejne.

Læs mere om, hvordan I kan træne jeres håndhygiejne her.
 

Desinficering mod virus, bakterier og svampe

UVC-lys kan bruges til virus, bakterier og svampe, men der er stor forskel på, hvor meget lys der skal til for at slå dem ihjel. Derfor er det vigtigt, at vi altid kender den organisme, vi skal slå ihjel, og hvilket miljø, den befinder sig i, så vi kan finde den rette dosis til formålet.

Når vi har den rette information, kan vi beregne, hvor længe en given lampe i en given afstand skal lyse på et patogen for at inaktivere dets DNA/RNA.

Læs mere om effekten af UVC her.
 

Hvornår er der behov for desinfektion?

Når vi gør rent med f.eks. vand og sæbe, flytter vi bakterierne – vi dræber dem ikke. I hverdagen er rengøring derfor en god løsning til at fjerne snavs og forhindre opformering af mikroorganismer.

Desinfektion skal derimod anvendes, når det er nødvendigt at dræbe mikroorganismer for at undgå risiko for infektion. Det er bl.a. relevant på landbruget, i industrien og i sundhedsvæsenet.

Er du i tvivl om, hvorvidt desinfektion er relevant i din virksomhed, er du velkommen til at kontakte os, og så hjælper vi dig godt videre.
 

Effektiv og kemifri desinfektion

Har du et behov for desinfektion, men har ikke set løsningen endnu? Så tøv ikke med at kontakte os. Ring til os på +45 22 680 680 eller skriv til os her.

Vi står altid klar til at skræddersy en NATDIS løsning ved hjælp af UVC-lys til lige præcis dine behov og ønsker.